Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

3.6.09

Sortna lista stolnih i vinskih sorata te podloga vinove loze

Sortna lista stolnih i vinskih sorata te podloga vinove loze

Od velikog značaja za priznavanje sorti je bilo osnivanje Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Republici Hrvatskoj, koji djeluje od siječnja 1999. Zavod obavlja poslove u području sjemenarstva, rasadničarstva, priznavanja i zaštite novih biljnih sorti uključujući administrativni postupak, te VCU i DUS ispitivanja. Jedan od zahtjeva harmonizacije legislative na ovom polju je transparentnost i informiranje zainteresiranih strana vezano za priznavanje, zaštitu novih biljnih sorti i tržište sjemena. Pred Vama se nalazi drugo izdanje Sortne liste. Ovo izdanje sadrži sve registrirane sorte do svibnja 2006, a koje su u 2005. godini bile u završnoj godini ispitivanja. U odnosu na prethodno izdanje Sortne liste novina je Pregled izbrisanih sorti. Područje priznavanja sorti je u postupku reguliranja i u tu svrhu je objavljen Pravilnik o upisu u upisnik održivača sorti poljoprivrednog bilja NN Br. 73/01. Pravilnik je stupio na snagu i njegova provedba je u tijeku. Sukladno tome će se brisati sorte sa Sortne liste, što će biti objavljeno u jednom od slijedećih izdanja.

Нема коментара:

Постави коментар