Zaključak
Nažalost kod nas je proizvodnja stolnog grožđa izrazito slabo zastupljena. Čak se prije u bivšoj državi uzgajalo više stolnog grožđa nego danas. Danas ne znam da li netko uopće i ima kakvu plantažu kod nas jer se većina toga uzgajala u ondašnjim kombinatima koji danas ili slabo funkcioniraju ili uopće ne. To je i prilično skupa proizvodnja sa puno potrebnog znanja i posla.
Kod nas je uzgoj stolnog grožđa moguć jedino na obali i otocima, i to dakako uz navodnjavanje što je negdje velik problem.
U sjevernim područjima nije moguće uzgajanje, čak i na najboljim položajima osim za eksperimentalnu primjenu i za kućne potrebe.
Bilo je prije nekih pokušaja u Iloku, s Italijom , ali jedna jaka zima ili slabi mraz u proljeće uništi cijeli višegodišnji trud. Isto tako upitno je i dozrijevanje zbog kasnih mrazeva.
Osim toga kod nas je još uvijek jeftinije uvesti iz susjedne nam Italije koje i prije dozrijeva.
U proizvodnji najveći proizvođači u Europi su Italija, Španjolska, Grčka te još neke mediteranske zemlje. U svijetu su najveći proizvođači SAD (Kalifornija, Oregon), te zemlje južne polutke (Čile, Argentina, Južnoafrička Republika, Australija i Novi Zeland) koje nam omogućuju konzumaciju grožđa cijele godine.
Popis literature :
1. Dr. N. Fazinić ; Suvremeno Vinogradarstvo, Zagreb, 1971.
2. Dr. P. Cindrić; Ampelografija, Beograd, 1980.
3. www.ipm.ucdavis; University of California
4. www.ams.usda.gov
5. www.nelsmark.com
6. www.mcaratan.com
7. www.qagroup.com.au
8. www.keanyproduce.com
9. Večernji list; 23.VIII.2001, Zagreb
ps. www.vinogradarstvo.com
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар