Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

ALPHONSE LAVALLÉE CRNI

ALPHONSE LAVALLÉE CRNI

Sinonimi : Ribier, Royal

Porijeklo i rasprostranjenost :
Potječe iz Francuske, gdje je i najviše raširen. Dobiven je iz sjemena nekontrolirane hibridizacije po jednom rasadničaru u Orleansu oko 1860.g. Dosta je zastupljen u staklenicima Engleske i Belgije. Prilično je poznat i u Italiji, a ima ga i kod nas na jugu gdje daje dobre rezultate.

Botanička obilježja:
Vršci mladica bjelkastovunasti s crvenim zubićima. Mlado lišće paučinasto, žutobjelkasto, broncirano, naličje bijelo vunasto. Odraslo lišće vrlo veliko. Cvijet dvospolan. Zreo grozd velik do vrlo velik, valjkastočunjast, dug, lagano krilat i rastresit. Bobice velike, okrugle tamnoplave boje, jednolično obojene. Zbog jako izraženog maška odaje sivu nijansu. Meso gusto, rast bujan.

Privredno-tehnološka obilježja:
Nije osobito izbirljiv na položaj. Voli plodnija, propusna tla. Cvatnja i oplodnja normalna. Dozrijeva u razdoblju berbe. Prilagođuje se na sve načine uzgoja. Najprikladnija mu je kraća rezidba rodnog drva uz srednja opterećenja. Rodnost je obilna. Otpornost na gljivične bolesti osrednja, osjetljiv je na pepelnicu. Osobito dobar afinitet na podlogama R99 i 161-49C, loš na 41B.

Korištenje i gospodarsko značenje:
Zbog svojeg neobično lijepog izgleda i kvalitete proizvoda ova je sorta našla svoje mjesto u mnogim zemljama. Značaj joj je umanjen što dozrijeva u vrijeme kad dozrijevaju mnoge druge sorte. U Kaliforniji se uzgaja pod imenom Ribier, a sudjelovao je i u stvaranju Cardinala.

Нема коментара:

Постави коментар