Svojstva stolnih sorata
Dobra stolna sorta mora uglavnom zadovoljiti ovim zahtjevima:
• da ima grozd srednje velik do velik, što jednoličniji, rastresit i što ljepšeg izgleda,
• bobice trebaju biti što veće i po mogućnosti jednake veličine, dobro srašćene na stapčici,
• da im je stapčica čvrsta i po mogućnosti dulja,
• da im je kožica bobice mekana, hrustava ali otporna, preporučljivo sa izraženim maškom,
• da je meso bobice gusto i ugodnog okusa, ne odviše slatko i diskretno aromatično,
• da ne sadrži sjemenke ili ako ih sadrži da ih bude što manje, da budu mekane i malene i
• da pokazuju što bolju izdržljivost na čokotu, kod transporta, u skladištu i u hladnjači.
To su uglavnom svojstva koja bi trebala imati jedna stolna sorta obzirom na zahtjeve i norme koje se u tom pravcu postavljaju na svjetskom tržištu. Ukoliko jedna sorta ima više nabrojenih karakteristika, utoliko je ona vrednija.
Stolno grožđe mora biti što ljepšeg izgleda, jer se ono kupuje "očima".Često puta jedna sorta vrlo skromnih vrijednosti ima dobru cijenu samo zahvaljujući svom izgledu. No, ni ukusi potrošača u pojedinim zemljama nisu potpuno isti. Talijansko, englesko i američko tržište traži više aromatične sorte, dok srednjoeuropsko tržište više cijeni sorte neutralnog okusa. Amerikanci su čak za svoje potrebe dobili cijelu jednu seriju besjemenih sorti koje su tamo poprilično popularne.
3.6.09
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар