Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

MUŠKAT HAMBURG CRNI

MUŠKAT HAMBURG CRNI

Sinonimi: Muscat de Hamburg, Moscato di Amburgo

Porijeklo i rasprostranjenost:
Potječe iz Engleske, gdje se uzgaja u staklenicima. Raširen manje više u svim vinogradarskim zemljama.

Botanička obilježja:
Vršci mladica su ružičaste boje ili broncirani, pahuljasti. Cvijet dvospolan. List srednje velik tro ili petodjelan, golog lica i naličja. Zreo grozd velik, čunjast, granat i rastresit. Bobice velike, plavoljubičaste boje često neujednačeno obojene, jajastog oblika s dosta tankom kožicom. Meso srednjegusto, finog muškatnog mirisa.

Privredno-tehnološka obilježja:
Traži prisojne položaje s lakšim i srednjebogatim tlima. Cvatnja i oplodnja normalna u povoljnim uvjetima, sklon osipanju. Zori u trećoj dekadi rujna. Prilagođuje se svim načinima uzgoja. Zahtijeva kraći rez rodnog drva i srednje opterećenje. Veća opterećenja i dugi rez imaju za posljedicu nejednolično dozrijevanje. Rodnost mu je osrednja do dobra. Otpornost na smrzavice i bolesti dobra. Afinitet za podloge dobar.

Korištenje i gospodarsko značenje :
Izrazito stolna sorta najviše kvalitete, koja i prerađena u vino može dati vrlo zadovoljavajuće proizvode, naročito zbog svog izrazito muškatnog mirisa i okusa. Kao nedostatak pripisuje mu se relativno loše podnašanje transporta, neredovita rodnost i neujednačeni izgled grozda, zbog toga i nema uvjeta za veliku proizvodnju.

Нема коментара:

Постави коментар