Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

2.6.09

Lozine grinje šiškarice (Calepitrimerus vitis, Colomerus vitis)

Lozine grinje šiškarice (Calepitrimerus vitis, Colomerus vitis)

Biologija:

Lozine grinje su vrlo važni i česti štetnici loze. Odrasli oblici lozine grinje šiškarice prezime ispod kore i u ljuskicama pupa. Čim počne bubrenje, grinje ulaze sve dublje u pup u kojem sišu sokove. Prate razvoj izboja i sišu na njegovima najmlađim dijelovima. Neki najzaraženiji pupovi posmeđe i osuše se, a iz nekih se razviju izboji sa skraćenim internodijima i u cik-cak obliku. Druga vrsta grinja, uz neke opisane simptome, izaziva specifičnu pojavu nabreklina na lišću.

Suzbijanje:

Lozine grinje šiškarice suzbijaju se kemijski na dva osnovna načina: ranim proljetnim (zimskim) prskanjem i tretiranjem početkom vegetacije.

Rano proljetno prskanje zahvaća grinje koje se nalaze u pupu, posebice dobro ako je pup počeo bubriti. Prskati treba kvalitetno uz veliki utrošak škropiva, zapravo lozu treba dobro okupati. U tu se svrhu primjenjuju uljna sredstva, kao što je na primjer PRIMA EC u koncentraciji 2-3%.

U vrijeme kretanja vegetacije počinju grinje izlaziti iz pupova u kojima su prezimjele i prelaziti na mlade izboje. Tada se provodi prskanje insekticidima na osnovi aktivne tvari endosulfan ili fenazakvin. Po potrebi treba tretiranje ponoviti nakon 14 dana. U nekim zemljama se u biološkoj zaštiti preporučuje korištenje močivog sumpora u višestruko većim koncentracijama za suzbijanje lozinih grinja u početku vegetacije.

Insekticidi i akaricidi za suzbijanje grinja šiškarica

Preparat Koncentracija [%] Napomena
PRIMA EC
2-3 % u bubrenju pupova
COSAVET DF
2 % u bubrenju pupova
COSAVET DF
1 % otvaranje pupa i pojava listića
DEMITAN 0,05 % u vegetaciji
SUMPOR PRAH 20-25 kg/ha u vegetaciji

Napomene:

• Zbog prisutnosti grinja u pupu, one se mogu prenositi zaraženim sadnim materijalom ili prilikom cijepljenja (zaražena plemka).
• Pored kemijske zaštite, populaciju (brojnost) grinja mogu regulirati i njezini prirodni neprijatelji, posebno grabežljive grinje.
• Prilikom zaštite (tretiranja) treba se strogo pridržavati uputa pri radu s otrovnim tvarima navedenim u uputi proizvođača.

Нема коментара:

Постави коментар