Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

ITALIJA BIJELA

ITALIJA BIJELA

Sinonimi : Italia, Muškat Italija

Porijeklo i rasprostranjenost :
Dobio ju je A.Pirovano 1911.g. kao križanac Bicane x Muškat Hamburg. Raširena je naročito u Italiji, a širi se postupno i u ostale vinogradarske zemlje toplije klime.

Botanička obilježja:
Vršci mladica slabo crvenkasti. Cvijet dvospolan. List velik, petodjelan s golim licem i lagano vunastim naličjem. Zreo grozd velik do vrlo velik, valjkastočunjast, zbit, često sa sugrozdićem. Bobice vrlo velike, jajolike, zelenožute do tamnožute, sa sunčane strane brončaste, čvrsto spojene na stapčicu. Kožica otporna. Meso gusto, ugodnog lagano muškatnog okusa. Rast vrlo bujan.

Privredno-tehnološka obilježja:
Rano tjera. Zahtijeva tople i sunčane položaje te dosta plodno i propusno tlo. Cvatnja i oplodnja normalna. Dozrijeva krajem III razdoblja. Najviše voli visoke načine uzgoja, posebno pergole, te dugi rez rodnog drva sa srednjim opterećenjima. Rodnost joj je stalna i velika. Otpornost na smrzavice joj je slaba i osjetljiva je na pepelnicu. Pokazuje slab afinitet prema 5BB, jer plemka jače tjera od podloge; bolji su joj R. du Lot, 420A i R99.

Korištenje i gospodarsko značenje:
Izrazito stolna sorta visoke kvalitete. Za sjeverna područja nije prikladna, iako je i tamo ima, jer poslije jesenskih kiša podliježe Botrytisu i prekasno dozrijeva, a i ne podnosi smrzavice.

Нема коментара:

Постави коментар