Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

PANCE PRECOSE BIJELA

PANCE PRECOSE BIJELA

Sinonimi: Sicilien precose

Porijeklo i rasprostranjenost:
Potječe iz Francuske gdje je dosta rasprostranjena. Inače dolazi zastupana manje više u svim zemljama umjerene klime, posebno u Italiji. Vrlo stara sorta, općenito vrlo cijenjena.

Botanička obilježja:
Vršci mladica bijelo zeleni, lagano pahuljasti. Cvijet dvospolan. List srednje velik, golog lica i vunastog naličja. Zreo grozd srednje velik, krilat, valjkasto-čunjast, rastresit. Bobice dosta velike, lagano okrugle, žutozlatne boje. Meso gusto, bez posebnih aroma i dobrog okusa. Rast bujan.

Privredno-tehnološka obilježja:
Traži toplija podneblja i dobre položaje te propusna srednje bogata tla. Cvatnja i oplodnja normalna. Redovito rodi na zapercima. Dozrijeva u I razdoblju. Prikladna za različite načine uzgoja. U bogatijim tlima traži nešto dulju rezidbu rodnog drva, dok se u srednje bogatim tlima preporuča kraći rez sa dosta jakim opterećenjima. Rodnost joj je dosta velika i redovita. Otpornost na bolesti osrednja. Afinitet za podloge dobar. Vrlo dobro podnosi transport.

Korištenje i gospodarsko značenje :
Zbog svojih vrlo pozitivnih svojstava nadmašuje Plemenku bijelu u svakom pogledu, te ju je na mnogim mjestima u potpunosti potisnula. U zemljama velike proizvodnje stolnog grožđa zauzela je prilično vidno mjesto. Uzgajala se i kod nas.

Нема коментара:

Постави коментар