Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

CARDINAL CRVENI

CARDINAL CRVENI

Sinonimi: nema

Porijeklo i rasprostranjenost:
Dobiven u Fresnu (Kalifornia, SAD) po Snyderu 1939. križanjem Flame Tokaya i Ribiera (Alphonse Lavalée). Tamo je najviše i proširen. Ima ga dosta u Italiji (Puglia) i Francuskoj te i kod nas, posebno u južnim krajevima.

Botanička obilježja :
Vršci mladica zelenobrončani, malo zavinuti. Cvijet dvospolan. Odrasli list velik, petodjelan, golog lica i vunastog naličja. Zreo grozd velik (oko 500g.), rastresit, valjkasto-čunjast, krilat. Bobice velike, okrugle, crveno-ljubičaste boje, često nejednolično obojene, kožica čvrsta i debela. Meso gusto, finog okusa, jedva primjetljive muškatne arome.

Privredno-tehnološka obilježja:
Nije osobito osjetljiv na položaje, najbolje mu odgovaraju lakša, propusna tla s dosta hraniva s mogućnosti navodnjavanja. Cvatnja i oplodnja normalna. Dozrijeva sredinom kolovoza. Karakteristika te sorte je da joj se razdoblje zrenja produžava cijeli mjesec, a time dobiva kvalitetu i boju. Prilagođuje se svim načinima uzgoja, uključivo i visokom uzgoju, a jednako tako i rezu. Međutim zbog velike rodnosti, preporučljiv je kraći rez s manjim opterećenjem rodnog drva. Veća opterećenja imaju za posljedicu dobivanje produljenih i odviše rastresitih grozdova koji nemaju veliku tržišnu vrijednost. Tehnološke karakteristike ove sorte očituju se u malom sadržaju šećera i ukupnih kiselina, što omogućuje da se plasira na tržište prije njene pune zriobe. Otpornost na smrzavice slaba, ali se dobro regenerira. Rađa i na zapercima. Sklon je pucanju bobica pred zrenje u slučaju kišnog vremena. Osjetljiv na Botrytis, na druge bolesti osrednja. Srodnost s podlogama dobra, naročito prema Berlandieri x Rupestris.

Korištenje i gospodarsko značenje: Jedna od stolnih sorti s najvećim bobicama, velike rodnosti, odlične transportabilnosti, dugog vremena zrenja i privlačnog izgleda daje joj izuzetne tržišne mogućnosti svuda u svijetu gdje se grožđe uzgaja.

Нема коментара:

Постави коментар