Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

16.6.09

Stolne sorte grožđa - zobatice

Stolne sorte grožđa - zobatice

Stolne sorte grožđa koje zriju od kraja srpnja do prve dekade listopada, možemo imat na okućnici, ili u vinogradu, napravimo si brajdu ili odorinu, tako da imamo grožđe kroz cijelu sezonu.

Stolno grožđe u Hrvatskoj i okolnim državama nije često, jer se zobatice uvoze ili se pod njih prodaju vinske sorte. Upravo stoga, kao podsjetnik vinogradarima (i onima koji imaju trs ili brajdu, tendonu, pergolu, odnosno odrinu!) i potrošačima donosimo mali pregled kroz svu ljepotu i posve neiskorištenu ponudu zrelog, ukusnog i raznovrsnog grožđa od kraja srpnja do sredine listopada. Domaće stolno grožđe se može dobro prodati na tržnici, turističkim mjestima, na turističkih domaćinstvima, tako da se ponudi domaći proizvod. Dodatan je prihod za sve one koji imaju mogućnost proizvesti i prodati zobatice.

Čak je 19 sorati stolnog grožđa, od jako ranih koje zore već krajem srpnja, do kasnih koje zore za berbu do sredine listopada. Razdoblje sazrijevanja svake sorte uvjetovano je vremenskim prilikama, položajem, području sađenja, obloženosti pojedina trsa. Za opis smo odabrali najkvalitetnije sorte stolnog grožđa koje se mogu kao sadnice kupiti kod nas. Odlikuju se velikom rodnošću, težinom grozda, oblikom, veličinom i tvrdoćom bobice, te bojom i okusom. Četiri sorte zobatica su besjemene (bez koštica). To su sorte: PERLETTA, MATILDE, PERLON i SULTANINA. Ostale sorte zobatice razpoređene po vremenu zoridbe: JULSKI MUSKAT (BISER IZ ČABE), RADGONSKA RANINA, AURORA, KARDINAL, KRALJICA VINOGRADA, PLEMENKA BIJELA, PLEMENKA CRVENA, PANCE PRECOSE, MICHELLE PAGLIERI, MUSKAT HAMBURG, ALFONS LAVALE, REGINA (AFUS ALI), ITALIJA BIJELA. U ponudi trsnih cijepova imamo i osam na bolesti odporne sorte grožđa koje nije potrebno prskati.

Težina je grozda različita. Uzrok su tome razni čimbenici - cvatnja, obloženost trsa, vremenske prilike… Budući da su sve sorte bujna ili vrlo bujna rasta, primjerene su za dodatnu sadnju u vinograd. Od tih se sorata može napraviti brajda ili manji nasad pa imamo grožđe od sredine ljeta do kasne jeseni.

1 коментар:

  1. ...;-) oni koji nemaju zemlje uzgajali bi vinovu lozu, a oni koji imaju nebi da uče o istoj-kao teško im, isplaši ih ovoliko teksta na internetu o narečenoj tematici...;-)))

    ОдговориИзбриши