Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

2.6.09

Hrušt (Melolontha melolontha)







Hrušt (Melolontha melolontha)

Ovih dana dobili smo zanimljiv upit na naš E-mail posjetiteljice naših stranica s Pelješca. Čitateljica pita - tražim odgovor na moj problem i nigdje ga ne mogu naći. Naime, na novo obrađenoj površini smo posadili vinovu lozu. Zemlja je bijela, nalazi se na Pelješcu. Loza se uglavnom primila no imamo problem. Svaki tjedan 2-3 loze se osuše a razlog je što im neki crv pojede korijen. Crv je bijeli i ima 2 zuba. Ne znamo što napraviti kako bi ga se riješili. Ukoliko nam možete preporučiti nekoga tko nam može riješiti problem, bili bi Vam puno zahvalni.

Po šturom opisu moglo bi se utvrditi da je riječ o polifagnom štetniku hruštu i to ličinkama - grčicama hrušta (Melolontha melolontha). Utvrđeno je da ličinke ovog štetnika napadaju korijen velikog broja kulturnih vrsta, između ostalog i vinove loze. Vrlo često rade štete u rasadnicima i mladim nasadima vinove loze.

Odrasli hruštovi (imago) javlja se potkraj travnja i ženka odlaže jaja u mekša tla. Iz jaja se razvija ličinka koja cijeli život provodi u tlu (2-3 godine). U prvoj godini razvoja ličinke čine manju štetu (manje su i treba im manje hrane), da bi u drugoj i na početku treće godine razvoja činile veliku štetu na korijenju prisutnih biljaka. Nakon kukuljenja, početkom 4. godine razvoja izlijeće mladi hrušt (imago). Jače oborine tijekom godine (ili niza godina) pospješuju masovnije napade ovog štetnika.


Suzbijanje:
Prilikom sadnje vinove loze preporučamo primjenu insekticida CALLIFOS 480 EC uz obavezno unošenje u tlo (inkorporacija). Isto tako, na manjim površinama može se izvršiti zalijevanje mladih trsova jednim od sredstava nabazi imidakloprida, npr. DALI SL u koncentraciji 0,2%.

Na kraju možemo ostaviti mogućnost, zbog oskudnih informacija, da se radi i o nekom drugom štetniku (neka od lozinih pipa), ali je princip zaštite i suzbijanja je isti.

Нема коментара:

Постави коментар