Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

10.6.09

MUŠKAT D’ADDA CRNI

MUŠKAT D’ADDA CRNI


Sinonimi : Muscato d’Adda,

Porijeklo i rasprostranjenost:
Dobio ju je 1897.g. L. Pirovano iz sjemena Muškat Hamburga. Raširen je najviše u Italiji, a dolazi manje i u drugim zemljama umjerene klime.

Botanička obilježja:
Vršci mladica bijelovunasti. Cvijet dvospolan. List velik, vrlo širok, glatkog lica i lagano paučinastog naličja. Zreo grozd valjkasto čunjast, rastresit, često sa sugrozdićem. Bobice velike, okrugle ili lagano jajolike, crne boje. Kožica vrlo čvrsta. Meso gusto s laganim muškatnim okusom.

Privredno-tehnološka obilježja:
Prilagođuje se svim načinima uzgoja. Rodnost je dobra, kao i afinitet za podloge. Otpornost na bolesti vrlo dobra.Dozrijeva na kraju drugog razdoblja.

Korištenje i gospodarsko značenje:
Mnogi su mišljenja da ova sorta ima bolje karakteristike od Muškat Hamburga. To se naročito odnosi na jednoličniji i ljepši izgled grozda i bolji transport.U odnosu na Muškat Hamburg nema tako izraženu muškatnu aromu.

Нема коментара:

Постави коментар