Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

25.5.09

Sušenje čokota – Armillaria mellea Vahl. i Stereum hirsutum (Will.) Fr.

Sušenje čokota – Armillaria mellea Vahl. i Stereum hirsutum (Will.) Fr.

Pojedini čokot za vrijeme vegetacije naglo se osuši, kao da ga je udarila kap (apopleksija).

Uzrokom su ukoliko se ne radi o truleži korijena (Rosellinia nectatrix), odnosno ukoliko se ne radi o abiotskim faktorima mehaničke prirode (kao što su ozlijede od glodavaca), gore navedene gljive, od kojih prva napada koru, odnosno kambij ispod nje, a druga ulazi u srž, uzrokujući njezino propadanje. Armillaria mellea prodire u lozu pomoću rizomorfi, a Stereum hirsutum kroz rane pomoću bazidiospora.

Praktički uzevši obrane nema pa treba:
• osušeni čokot treba što prije odstraniti,
• treba uništavati plodišta tih gljiva u vinogradu i blizini,
• nakon vađenja treba uništiti i korijen, a jamu treba ostaviti otvorenu od 1-6 mjeseci i na kraju
• po mogućnosti treba lozu što manje ranjavati kod obrezivanja

Нема коментара:

Постави коментар