Sušenje čokota – Armillaria mellea Vahl. i Stereum hirsutum (Will.) Fr.
Pojedini čokot za vrijeme vegetacije naglo se osuši, kao da ga je udarila kap (apopleksija).
Uzrokom su ukoliko se ne radi o truleži korijena (Rosellinia nectatrix), odnosno ukoliko se ne radi o abiotskim faktorima mehaničke prirode (kao što su ozlijede od glodavaca), gore navedene gljive, od kojih prva napada koru, odnosno kambij ispod nje, a druga ulazi u srž, uzrokujući njezino propadanje. Armillaria mellea prodire u lozu pomoću rizomorfi, a Stereum hirsutum kroz rane pomoću bazidiospora.
Praktički uzevši obrane nema pa treba:
• osušeni čokot treba što prije odstraniti,
• treba uništavati plodišta tih gljiva u vinogradu i blizini,
• nakon vađenja treba uništiti i korijen, a jamu treba ostaviti otvorenu od 1-6 mjeseci i na kraju
• po mogućnosti treba lozu što manje ranjavati kod obrezivanja
Нема коментара:
Постави коментар