Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

28.5.09

Gusjenica grba korak



Gusjenica grba korak



Grba korak gusjenica je sivo-smeđe boje, vrlo slična rozgvi. Kada se umiri, zauzima takav položaj da se vrlo teško može pronaći (mimikrija). Naraste 5-6 cm. Ima tri para prsnih nogu i samo dva para trbušnih, pa hoda grbeći se po čemu je i dobila ime. Leptir je sivo-smeđe boje, raspona krila oko 5 cm. Najveće štete pravi izgrizanjem pupova koji su počeli bubriti. Tijekom vegetacije oštećuje lišće, no štete su male.

Način života:
Gusjenice prezime na čokotima. Stoga, čim otpočne bubrenje pupova¸odmah počinju činiti štete nagrizajući mlade pupove. Ubrzo završe razvoj i kukulje se. Leptir leti u svibnju. Gusjenica nove generacije oštećuju lišće, te postaju leptiri u kolovozu. Leptir odlaže jajašca iz kojih izlaze gusjenice, koje se hrane lišćem te odlaze pod koru gdje prezimljuju. Dakle, štetnik ima dvije generacije, no glavne štete pravi ona koja prezimi i nakon toga u proljeće nagriza nove pupove.

Suzbijanje:
S obzirom da se brojni insekticidi zabranjuju, preostaje nam, čim se utvrdi napad ovog štetnika upotrijebiti jedan od piretroida, SUMIALFA 5 FL, preparate na bazi klorpirifosa CALLIFOS 480 EC ili preparate na bazi klorpirifos-etila, NURELLE D. U europskim se zemljama preporučuje tretiranje sredstvima na osnovi Bacillus thurigiensis u vrijeme kada gusjenice počinju činiti štetu.

Нема коментара:

Постави коментар