Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

22.5.09

Fitoplazme kao uzročnici žutice vinove loze








Fitoplazme kao uzročnici žutice vinove loze


Budući je ove godine podignuta velika prašina vezana uz bolest vinove loze znane kao "eska" ili apopleksija (kap vinove loze), smatramo potrebnim da vinogradare upozorimo na bolesti koje su daleko više zastupljene u našim vinogradima, pogotovo mladim, a zovu se žutica vinove loze uzrokovane fitoplazmama.

Bolesti su prisutne u našim vinogradima ali im naši vinogradari ne pridaju posebnu pažnju, odnosno neki je ni ne uočavaju.

Uzročnici tih bolesti su patogeni ranije označavani kao organizmi slični mikoplazmama, a u novije vrijeme poznati pod nazivom fitoplazme. Do unazad petnaestak godina njihova prisutnost na vinovoj lozi u Hrvatskoj nije zabilježena.



Simptomi djelomičnog žućenja vinove loze se najviše očituju na sortama chardonnay te pinot sivi i bijeli, na početku ljeta, a najuočljiviji su u rujnu i listopadu. Rubovi lišća se počinju uvijat prema van, lisne plojke blago požute, dok žile na listovima ostaju zelene (sl. 1-3). Mladice obično ostaju zelene i ne odrvene, te tokom zime smrznu. Grozdovi na takvim trsovima obično ostaju rehuljavi te se uglavnom smežuraju i posuše, ali nije pravilo. Mogu čak ostati i normalni zavisno koliko je bolest napredovala.

Do ugibanja loze dolazi obično dvije do tri godine nakon pojave prvih simptoma. Niti jedna bolešću zahvaćena loza nije se dosad oporavila. Čokote zaražene fitoplasmama treba označiti i odstraniti iz vinograda što prije te druge godine posaditi nove cijepove. Posebnu pažnju treba obratiti prilikom rezidbe druge godine, ako takve čokote niste odstranili, da prvo izvršite rezidbu takovih čokota, a nakon toga operete škare i alat koji ste koristili u alkoholu ili čistoj rakiji, kako bi i na taj način spriječili mogućnost zaraze.
Moramo naglasiti da ovu bolest vinove loze ne smijemo povezivati sa klorozom (žuticom) kojoj je uzročnik nedostatak ili višak mikro i makro hranjiva u tlu (kalcij, željezo, cink, mangan itd.).





Na našu sreću fitoplazme se teško prenose sa zaraženog čokota. Uglavnom se radi o zaraženom sadnom materijalu još u rasadniku, cijepljenjem sa zaraženim plemkama i podlogama. Stoga vinogradari oprez prilikom kupnje sadnog materijala! Nemojte se navući na zamku kupnje jeftinog sadnog materijala jer će štete uzrokovane zaraženim sadnim materijalom biti puno veće, nego da ste kupili cjepove koju kunu skuplje, a dobili garanciju da nije zaražen (virus free). Svi naši proizvođači imaju deklaracije da sadni materijal nije zaražen, međutim u praksi se pokazalo da to nije tako. To vam tvrdimo poučeni vlastitim iskustvom, a i iskustvom svojih kolega "vikend vinogradara".

Moramo vam reći da smo u tijeku obilaska vinograda na području Križevaca nailazili na sadni materijal gotovo svih naših većih proizvođača, ali smo doživjeli velika razočaranja. Jednom našem proizvođaču su jedne godine prodani cijepovi sa smrznutim provodnim snopovima na cijepljenom mjestu. Druge godine su mu isporučili nove cijepove u zamjenu, ali je dio njih zaražen fitoplasmama što je uočeno nakon treće godine. Nakraju je svake godine morao odstraniti par čokota iz vinograda budući lijeka za takav čokot nema. Od drugog proizvođača je također kupljen određen broj sadnica kojih smo do sada morali zamjeniti oko 40% zbog loše kvalitete, i da ne nabrajamo dalje.

Moramo nažalost zaključiti, da mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno kvalitetan sadni materijal, te smatramo da bi naše Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i ostale institucije koje su zadužene za kontrolu kvalitete sadnog materijala morale poduzeti određene korake, kako bi naše vinogradarstvo unaprijedili i napravili konkurentnim onom u Europskoj uniji, kamo većina nas teži.

Нема коментара:

Постави коментар