Vinogradarstvo

Trenutno sam u fazi razmisljanja, priprema za sadnju novog vinograda na prolece 2010. Pretragom po internetu sam nasao dosta kvalitetnih sajtova ali se samo neki izdvajaju svojim kvalitetom.

http://www.vinogradarstvo.com/
http://www.bilikum.hr/
http://www.sveovinu.com/
http://www.vivis.org.rs/
http://www.poljoprivreda.info/?oid=5/
http://www.vinogradi.co.rs/
http://www.vino.aplus.rs/
http://www.krizevci.net/vinograd/
http://www.vvm.co.rs/index.php/
http://vinarstvo.blogspot.com/

Ovde prenosim kvalitetne tekstove koji su objavljeni na ovim sajtovima, trudicu se da pored dodam spisak jos kvalitetnih linkova koji se mogu naci na internetu.

Pretrazite internet mrezu prilagodjenim pretrazivacem za vinogradarstvo

Прилагођена претрага

25.5.09

"ESCA" – bolest vinove loze







"ESCA" – bolest vinove loze



Nakon bombastičnog priloga u TV emisiji "Poljoprivrednoj emisiji" prikazanoj u nedjelju 25. srpnja na 1. programu Hrvatske televizije i novinskog članka obavljenog u Večernjem listu (Vrt br. 991 od 29. srpnja), o pojavi bolesti vinove loze znane kao "ESCA" u vinogradima kontinentalne i primorske Hrvatske, mnogi vinogradari su zbunjeni i s razlogom zabrinuti.

Oni, ovogodišnju pojavu peronospore i crvenog paleža jakog intenziteta, zbog čestih oborina ovog ljeta, pripisuju bolesti "ESCA". Obilaskom vinograda na području Križevaca (sl. 1-6), naišli smo u nekolike vinograda gdje je prisutni "ESCA", i to na par čokota starih tridesetak godina. Čokoti su uglavnom oštro rezani, sa velikim ranama koje nisu premazivane voćarskim voskom, te je najvjerojatnije zbog toga došlo do zaraze "ESCA"-om.

Ta bolest je prisutna u našem kraju ali možemo reći da nije uzela većeg maha. Primijetili smo, da neki vinogradari, premazuju veće rane od rezanja, silikonskim kitom i na taj način ih zaštićuju. Zasad se ova metoda pokazala kao dobra, jer sprečava ulazak vode u čokot te ga štiti od propadanja. Ovaj način zaštite bi trebalo pratiti jer je vrlo jednostavan i praktičan i što je danas važno jeftiniji od premazivanja voskom i ostalim preparatima.

Naši eminentni fitopatolozi (Kišpatić, Kovačević, Panjan) još su davne 1960. godine upozoravali na sporadničnu pojavu apopleksije vinove loze* (objavljeno u knjizi "Bolesti i štetnici vinove loze i voćaka", Poljoprivredni nakladni zavod Zagreb),

A 1990. godine profesor dr. Bogdan Cvjetković i Ljubo Isaković, "Institut za zaštitu bilja Zagreb", objavili su u Glasniku zaštite bilja broj 6/1990. članak "Novi uzročnik apoplektičkog venuća čokota u nas" (Eutypa lata - pers. tul et tul.).

Zbog alarmantne obavijesti o pojavi "ESCA"-e, koja je srećom u nesreći prisutna u malom broju vinograda u Hrvatskoj, smatramo da se senzacionalistički, s poluinformacijama ne izlazi u javnost, jer se time bez razložno sije panika među vinogradarima do granice da se "ESCA" naziva filokserom 21. stoljeća.

Očito je da naši eminentni stručnjaci – fitopatolozi uz još od 1960. godine pa sve do današnjih dana prate i izučavaju nova saznanja koja se odnose na "ESCA"-u u Hrvatskoj i u svijetu te nas o tome redovno i iscrpno obavještavaju.

Нема коментара:

Постави коментар